In een eerste gesprek verkennen we wat de doelstelling van de therapie is en of we daarmee met zijn drieën op 1 lijn zitten. Het is niet zo dat relatietherapie er per definitie op gericht is om de relatie in stand te houden. Soms zijn verschillen, problemen of andere omstandigheden zo overheersend, dat er gewerkt wordt aan een afscheid. Ook dan kan therapie noodzakelijk zijn omdat beide partners vaak heel anders met het verlies en dus de verwerking omgaan. Is het doel juist om weer dichter bij elkaar te komen en vanuit meer inzicht in elkaar verder te gaan, dan is dat het doel waaraan we vaak gezamenlijk werken, maar soms ook iets dat we in 1 op 1 gesprekken aanpakken. Diverse methodieken (bijvoorbeeld persoonlijkheidsonderzoek, karakterschetsen en krachtenveldanalysen) worden toegepast, huiswerkopdrachten worden aan de hand van de gekozen interventie meegegeven en praktische stappen (meer samen doen, samen ontspannen, elkaar juist wat meer ruimte geven voor individuele ontwikkeling etc) worden gezamenlijk uitgewerkt.
De relatietherapie is er op gericht om beide partijen met respect te behandelen, beide partijen niet te beoordelen of te veroordelen over wie goed of fout is. Beide rollen worden inzichtelijk gemaakt.
Voorwaarde voor de relatietherapie is wel dat beide partijen er achter staan om in gesprek te gaan. Zo kunnen we samen naar een gemeenschappelijk doel toe werken.